Is uitbesteding de juiste oplossing voor uw bedrijf?

Targeted Stock

De meeste bedrijven zijn geïnteresseerd in het uitbesteden van diensten als werving, inventarisatie, juridische diensten en web design. Het is van belang om u bewust te zijn van de voor en de nadelen van uitbesteding en dat u rekening houdt met de specifieke diensten die u uitbesteedt en de grootte van uw bedrijf.

Uitbesteding wordt meestal toegepast als een bedrijf behoefte heeft aan bepaalde vaardigheden of geen gebruik wil maken van het bestaande personeel zodat dit zich op de eigen kerntaken kan concentreren.

Er zijn voor en nadelen verbonden zowel aan het binnenshuis oplossen als uitbesteden. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van beide.

De voordelen van uitbesteding

  • Vakkundigheid – werk wordt uitbesteed aan aanbieders die gespecialiseerd zijn in hun gebied. Dit kan betekenen dat het werk sneller wordt uitgevoerd dan door het eigen personeel dat minder ervaren is. Uitbesteding aan een gespecialiseerd bedrijf zal u nauwkeurigere resultaten geven.
  • Kerntaken – uw personeel en bedrijf kunnen zich concentreren op hun kerntaken in plaats van bijzaken.
  • Lagere kosten – door uitbesteding aan een ander bedrijf kunnen de kosten voor de diensten die zij aanbieden lager zijn dan wanneer een bedrijf iemand in dienst neemt voor deze functie. Denk hierbij aan wervings en operationele kosten. Het betekent ook dat het eigen personeel niet bijgeschoold hoeft te worden voor de nieuwe taken – hetgeen overuren en minder tijd voor de eigenlijke taken voorkomt.
  • Personeelsverloop – het is gebruikelijk dat personeel het liefst dat werk verricht waarvoor het werd aangenomen en liever geen nieuwe verantwoordelijkheden op zich neemt waarbij het zich ongemakkelijk of ongelukkig voelt.

De nadelen van uitbesteding

  • Controle – het kan zijn dat een bedrijf denkt dat het geen complete controle heeft over een proces als het uitbesteed wordt.
  • Gegevens – het kan voorkomen dat er bedenkingen zijn over vertrouwelijke gegevens als een bedrijf HR, salarisverwerking of werving uitbesteedt.
  • Verborgen kosten – meestal is uitbesteding kostenefficiënt maar controleer altijd eerst de contracten op verborgen kosten en clausules.
  • Verandering – voor sommige bedrijven is het niet zinvol om de manier van werken te veranderen en komt uitbesteding niet eens ter sprake.

Overweeg als bedrijf  altijd eerst de voor en nadelen van uitbesteding voordat u een dienstverlener benadert. Vergelijk altijd de diensten, bestaande klanten en kosten van meerdere aanbieders zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken.